Spotlight op… Christiaan Peetoom

Spotlight op… Christiaan Peetoom

22-jarige student Bestuurskunde combineert fluiten met gemeenteraadslid

Ambities in fluiten en besturen

Tekst en foto’s HARRY VAN ETTEN
Bron: Vakblad DE SCHEIDSRECHTER

Zondag 12 mei vond er in Alkmaar een streekderby plaats tussen sv Koedijk en Bergen. Een wedstrijd uit de 3e klasse B West I, geleid door Christiaan Peetoom (22) uit Alkmaar. Christiaan fluit voor de KNVB sinds 2012 en is sinds 25 maart 2018 raadslid van de gemeente Alkmaar voor de VVD. In zijn portefeuille diverse zaken zoals onderwijs, cultuur, volksgezondheid, sociale zaken en (natuurlijk) sport. Naast het studeren en raadslid zit hij ook nog in het bestuur van scheidsrechtersvereniging Alkmaar. Hij is een graag en veel geziene gast tijdens de diverse avonden van deze vereniging.

Hoe verlopen de trainingsavonden en wat leer je er?

“De trainer in Alkmaar geeft altijd aan dat we om de uitgezette pionnen moeten lopen omdat we dan in de wedstrijd ook niet te makkelijk mogen worden om toch dat laatste stukje door te lopen. Als je de binnenkant van een pion loopt maak je het je zelf veel te gemakkelijk.” Ook een verplichte cooling-down na de training is iets waar hij ook na iedere wedstrijd actief aan doet. “Aan dat soort kleine tips heb ik al veel plezier beleefd in mijn wedstrijden. Het voorkomt blessures en dit geeft meerwaarde aan het trainen bij een scheidsrechtersvereniging.” Christiaan traint minimaal 2x per week bij de scheidsrechtersverenigingen Amsterdam en Alkmaar. De meeste trainingen vinden plaats in de hoofdstad, ondanks dat hij in Alkmaar woont. Dit komt door de vele raads- en commissievergaderingen op de trainingsavond van scheidsrechtersvereniging Alkmaar. Standaard op dinsdagavond in Amsterdam trainen met een leuke jonge groep en een felle trainer vindt hij leuk en leerzaam. Daarnaast is Christiaan ook veel te vinden in de sportschool. Je kunt dus makkelijk zeggen dat hij er veel aan doet om zo hoog mogelijk te komen en fit te blijven.

Hoe verloopt dit seizoen voor je?

Dit seizoen loopt het lekker na een tegenslag twee seizoenen geleden toen Christiaan op 0,10 punt niet de overstap mocht maken naar een hogere groep. Dat heeft hij als erg teleurstellend ervaren. Dit seizoen hoort hij weer tot de top in groep F van West I en nu hoopt hij de stap wel te maken. Dat is ook te merken bij de wedstrijd van vandaag. Hij heeft een sterke sprint en praat veel met spelers tijdens de wedstrijd, spreekt spelers vermanend toe waar nodig en trekt gele kaarten waar en wanneer het moet. Door zijn positieve en nette uitstraling loopt er een goede vertegenwoordiger van de KNVB op het veld. Het plezier straalt van het koppie af en je kunt zien dat hij veel in zijn mars heeft op gebied van leiderschap. Een aantal keren overrulet hij terecht zijn assistenten omdat hij het anders maar ook beter ziet. En hij krijgt geen commentaar van een van de ploegen of trainers.

De wedstrijd eindigt in 4-0 voor sv Koedijk en hij krijgt na de wedstrijd minimaal 22 handen te schudden van spelers die aangeven lekker gevoetbald te hebben.

Door het raadswerk krijgt hij ook veel kennis en inzicht wat het leiden inhoudt. Dit neemt hij graag mee naar zijn wedstrijden en je merkt dat spelers dit ook accepteren. “Commentaar wordt in de strijd van de wedstrijd natuurlijk wel gegeven maar dat hoort er ook een beetje bij. Zolang het maar binnen de grenzen blijft. Voor mij zou het erg prettig zijn om een groep hoger te kunnen fluiten en daarbij hoop ik ook op iets beter voetbal. Ik ben immers begonnen met fluiten omdat ik voetbal fantastisch vind.”

Kennis en uitvoeren van regels is jou toch op het lijf geschreven?

Kennis van spelregels…dit is echt een punt waar Christiaan zich aan kan storen tijdens de wedstrijden die hij fluit. “Mensen uit de voetbalwereld zouden veel meer kennis moeten hebben van de regels van het voetbalspel. In dat geval zou er veel minder commentaar geleverd worden. Dit zou ook het plezier voor iedereen in de sport verhogen.”
Christiaan is veel bezig met spelregels bij de COVS en tijdens whatsapp-momenten met collega scheidsrechters zijn de spelregels ook mooie leermomenten. Discussiëren over spelregels is mooi om te leren. Ook hier heeft hij voordeel van zijn raadswerk. Kennis van wet- en regelgeving en een ander ervan overtuigen dat deze regels gehanteerd moeten worden heeft overeenkomsten met zijn raads- en scheidsrechterswerk. “Ik laat me niet zomaar ‘ompraten’, en inmiddels weten de trainers en spelers dat ook wel merk ik.”

De toekomst

Op dit moment woont Christiaan nog thuis en haalt hij veel plezier uit zijn raadswerk, al valt de combinatie met studeren en fluiten hem soms wel zwaar. Het raadswerk, een taak dat als ambt gezien wordt voor 20 uur in de week, levert de student bestuurskunde een mooie vergoeding op.
Christiaan studeert dit jaar af op de Hogeschool van Amsterdam (HVA) en weet nog niet wat de toekomst brengt na deze opleiding. Hij haalt veel voldoening uit het raadswerk ondanks dat het geen (vaste) baan is. Maar wie weet ligt een wethouderschap in de gemeente Alkmaar in het verschiet voor deze ambitieuze scheidsrechter.
Op scheidsrechtersgebied is voorlopig het doel gericht om de hoofdklasse en Derde Divisie te halen.
Zijn inzet, het enthousiasme en de uitstraling zijn goed en wij verwachten dat we in de toekomst vast wel meer gaan horen van Christiaan Peetoom als scheidsrechter en wellicht ook in de politiek.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.